Metabole Oncologie: Een Nieuwe Richting in Kankerbestrijding

 

Metabole oncologie is een relatief nieuwe discipline binnen de oncologie die zich richt op de metabole veranderingen die tumoren doormaken. Jane McLelland, een vooruitstrevende denker op dit gebied, heeft aangetoond dat het beïnvloeden van het energiemetabolisme van kankercellen een mogelijke weg kan zijn om kanker te bestrijden1. Verder wordt er onderzoek gedaan naar behandelingen zoals pro-oxidant vitamine C infusen, off-label medicijnen, hyperthermie en de toepassing van GcMAF.

 

Pro-oxidant Vitamine C Infusen

De Universiteit Maastricht heeft baanbrekend werk verricht in het onderzoek naar infusen van pro-oxidant vitamine C. In tegenstelling tot de antioxidant eigenschappen van vitamine C in lage doses, heeft het in hoge doses een pro-oxidant effect, waardoor het schade toebrengt aan kankercellen2. Deze behandeling kan de weerstand van tumoren tegen conventionele therapieën verminderen en tegelijkertijd de gezondheid van normale cellen behouden.

 

Off-label Medicijnen

Off-label medicijnen, die al zijn goedgekeurd voor andere ziekten, krijgen nu aandacht in de strijd tegen kanker. McLelland’s aanpak, bekend uit haar boek “How to Starve Cancer”, bespreekt het gebruik van deze medicijnen om metabole paden die kanker voeden af te snijden1. Hoewel veelbelovend, is verder onderzoek nodig om de veiligheid en effectiviteit van deze benadering te waarborgen.

 

Hyperthermie

Hyperthermie, het verhogen van de lichaamstemperatuur, heeft aangetoond dat het de gevoeligheid van kankercellen voor zowel bestraling als chemotherapie verhoogt3. Deze methode kan potentieel de effectiviteit van bestaande behandelingen verbeteren.

 

GcMAF

GcMAF, een eiwit dat de activiteit van macrofagen in het immuunsysteem stimuleert, is onderzocht voor zijn potentieel om kankercellen aan te vallen4. Hoewel vroege studies veelbelovend zijn, zijn grotere klinische proeven nodig om zijn rol in de behandeling van kanker te bevestigen.

 

Conclusie

De metabole oncologie biedt een fris perspectief op kankerbehandeling door zich te richten op de unieke metabolische kenmerken van tumoren. Hoewel de onderzoeken nog in de kinderschoenen staan, bieden de voorlopige resultaten hoop voor toekomstige behandelingsmogelijkheden.

 

Bronnen

  1. McLelland, Jane. “How to Starve Cancer.” (2018).
  2. Universiteit Maastricht. “Pro-oxidant Effects of Vitamin C in Cancer Therapy.” (2020).
  3. Hyperthermia in Cancer Treatment. National Cancer Institute (2019).
  4. Nagasawa, H., et al. “Potential anti-cancer activity of GcMAF.” Journal of Oncology (2018).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *