Steeds meer (top)sporters (o.a. voetbal, UFC en wielrenners) vragen mij, Michael van Gils, om op een legale manier hun prestaties te verbeteren. Ik heb daar gelukkig ook ervaring mee (eigenaar en trainer geweest van de grootste Martial Arts school in Noord Brabant). Prestaties verbeteren kan natuurlijk door middel van training maar ook doormiddel van suppletie en infusen. 

Mijn eerste advies is plan een intake consult met mij in bij BeterKliniek. Wilt u niet meteen een intake inplannen dan kunt u ook een gratis informatief gesprek inplannen.

In de wereld van de topsport gaan de ontwikkelingen heel snel. VO2 meten, lactaat meten en zelf een apparaat dat meet hoeveel calorieen er in uw bordjes voeding zit en dan de percentages aan vet, koolhydraten en eiwitten aangeeft. 

Een topvoetballertje twaalf jaar oud kwam samen met zijn moeder bij mij op consult. Na 20 tot 30 minuten trainen viel hij soms bewusteloos op het veld. Huisarts, ziekenhuis en sportartsen kwamen er na diverse onderzoeken niet uit. Ook de bloeduitslagen gaven geen aanwijzing. Ik had een vermoeden waar ik het probleem moest zoeken en liet lactaat meten in het laboratorium. Extra L-carnitine leek iets te doen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek. Het lactaatgehalte in zijn bloed bleek verhoogd te zijn. 

In de oertijd waren er perioden van schaarste en dan moest het lichaam energie halen uit iets een andere bron dan glucose namelijk vetverbranding. Doordat wij in deze tijd deze schaarste niet meer kennen is het lichaam niet meer gewend (epi-genetisch) om om te schakelen naar vetverbranding. Dit is een proces dat het lichaam weer moet leren en dat heeft tijd nodig. Moeder en patientje geadviseerd om tijdelijk een ketonen esther te nemen en de eerste opvolgende training waren er geen problemen mee. Na twee maanden de ketonen esther afgebouwd en het probleem was blijvend opgelost. Moeder gaf aan als hij toch de ketonen esther neemt dat hij tijdens de wedstrijd meer energie heeft.